Favoriet Witbier
Witbier
Hoewel veel mensen denken dat Witbier en Weizen dezelfde bieren zijn is dat zeker niet zo. Het zijn beide tarwebieren maar er zijn grote verschillen tussen het Belgisch Witbier en het Duitse Weizenbier.
Witbier heeft als basis behalve tarwemout ook gerstemout en diverse kruiden. Meestal citrusschillen, koriander en hop. Witbier wordt gemaakt met ongeveer 50 procent ongemoute tarwe en 50 procent gemoute gerst. Het smaakt fris en fruitig en bevat een karakteristieke lichtgele kleur. Het is een goede dorstlesser tijdens de zomer.
Witbier is een bier van hoge gisting dat het hele jaar door gebrouwen en verkocht wordt. Het wordt niet gefilterd, waardoor het bier enigszins troebel blijft.
Het Verschil tussen Weizenbier en Witbier
Weizen mag geen andere grondstoffen bevatten dan graan, hop en natuurlijk water. Deze eis wordt niet aan witbier gesteld. Daarnaast geldt de eis van minimaal 50% tarwemout in het recept niet voor witbier. Voor witbier ligt het aandeel tarwe vaak tussen de 30 en 40%. Hierdoor smaakt een Weizenbier ook écht anders dan een Witbier. Maar beide zijn lekker op een zomerse dag!